Atdzesēšana pēc siltumsapstrādes

Ja termiski sagatavotos — grilētos, restētos, ceptos, blanšētos, vārītos, sautētos - produktus nepatērē tūlīt to sagatavošanas dienā - tūlīt pēc siltumapstrādes jāseko ātram atdzesēšanas procesam.

Atdzesēšanas procesā temperatūru produkta centrā jāsamazina no +60°C līdz +10°C ne ilgāk kā 2 stundu laikā, produktu pēc atdzesēšanas nekavējoties uzglabā temperatūrā +4°C.

Ja atdzesēšana norisinās pārāk lēni, t.i., ja kāda produkta daļa atrodas bīstami ilgi temperatūras diapazonā +60°C - +10°C, tajā attīstās patogēnie mikroorganismi, tāpēc produktus bīstamajā temperatūras diapazonā nedrīkst uzglabāt ilgāk kā 4 stundas.
Lai produktus paspētu atdzesēt noteiktajā laikā, veic to sadalīšanu mazākās porcijās. Atdzesēšanas laikā nodrošina produktu aizsardzību pret piesārņojumu.