Roku mazgāšana un kopšana

Liels daudzums baktēriju atrodas uz cilvēka rokām, ļoti būtiska ir regulāra roku mazgāšana. Darbiniekiem, kas rīkojas ar pārtiku, rokas jāmazgā:
■ pirms darba uzsākšanas vai mainot darba veidu,
■ pēc darba ar jēlo pārtiku vai saskares ar neapstrādātiem pārtikas produktiem,
■ pēc darba pārtraukumiem, ēšanas, smēķēšanas un telefona lietošanas,
■ pēc tualetes apmeklējuma,
■ pēc ievainojumu un rētu apstrādes, šķaudīšanās, klepošanas un kabatlakatiņa lietošanas,
■ pēc saskares ar atkritumiem, uzkopšanas darbiem vai citām netīrām darbībām.

Roku mazgāšanai izmanto šķidrās ziepes, kuras rūpīgi iemasē rokās un mazgāšanu veic vismaz 20 — 25 sekundes, lai iznīcinātu uz rokām esošās baktērijas (labākai roku tīrībai ieteicams lietot roku bistes). Lietojot roku birstes, nodrošina to regulāru tīrīšanu (izmantojot mazgāšanas līdzekļus), žāvēšanu un uzglabāšanu. Pēc roku nomazgāšanas, tās rūpīgi noskalo, noslauka ar vienreizējās lietošanas dvieli un aizgriež ūdens krānu bez roku palīdzības.
Ja tas nav iespējams, ūdens krāna aizgriešanai izmanto vienreizējās lietošanas papīra dvielīti, kuru pēc tam izmet, nepieskaroties atkritumu tvertnei.

Uzsākot darbu, pēc tualetes apmeklējuma un citām netīrām darbībām, pēc roku mazgāšanas veic roku dezinfekciju ar dezinficējošām ziepēm. Roku nagiem jābūt īsiem, nelakotiem, tīriem.

Rekomendējamā dokumentācija:
Mazgāšanas un tīrīšanas grafiks